Blogi

19.04.2021

Ideoita etätyössä jaksamiseen

By Reeta Laamo

Jaa

Kukaan ei varmastikaan arvannut, että etätyöt jatkuisivat kokoaikaisesti näin pitkään. Johtaminen ja työhyvinvoinnista huolehtiminen on ollut etänä haastavaa, kun ihmisiä ei tapaa päivittäin eikä spontaania kuulumisten vaihtamista tule samaan tapaan kuin toimistolla. Olemme redandbluella kokeilleet erilaisia keinoja jaksamisen ylläpitämiseen.

Ympäristön vaihdos mielen virkistämiseksi

Vuokrasimme vuodenvaihteen jälkeen kaksi hyvin varusteltua mökkiä Nuuksiosta järven rannalta. Mökit on ollut vuorotellen henkilöstön jäsenten ja heidän perheidensä tai kaveriporukoidensa käytössä. Osa on tehnyt töitä mökiltä käsin ja osa viettänyt siellä lomapäiviä. Joka tapauksessa ympäristön vaihdos, luontokävelyt ja avantouinnit ovat tehneet hyvää mielen hyvinvoinnille. Saimme hyvää palautetta henkilöstöltä mökkitempauksesta:

”Kiitos vielä mökkihommasta! Oli tosi virkistävää päästä vähän toisiin maisemiin ja osui kyllä ihan täydelliset talvipäivät meille. Kiitos myös tervetuliaisherkkukassista, oli ihana yllätys.”

“Oma huvila järven rannalla Nuuksion täydellisessä rauhassa. Kyllä tämä melkein vetää vertoja kaukomatkoille. Aika monta kommenttia sain siitä, että onpa meillä hyvä firma, kun tällaisia juttuja järkkäävät. Kiitos!”

Etäjoogaa joka tiistai

Ennen koronatilannetta meillä kävi oma joogaohjaaja pitämässä tiistaisin toimistojoogaa. Hankimme toimistolle myös omat joogamatot. Etätyön alkaessa jätimme sen hetkeksi tauolle, mutta tilanteen pitkittyessä aloitimme joogan uudelleen etänä. Tunnin jooga on meillä palkallista työaikaa ja siinä on ainakin tähän mennessä ollut hyvä osallistujaprosentti. Erityisesti toimistotyöskentelyn tasapainoksi suunniteltu flow-painotteinen tunti on saanut myös kiitosta henkilöstöltä.

“Joogan jälkeen minulle jää rento tunne kehoon ja mieleen, ja se tunne myös pysyy työpäivän aikana.”

”Itselle viikottainen jooga on ollut hyvä muistutus siitä että etätöissäkin pitäisi välillä muistaa nousta pöydän äärestä. Jooga on auttanut tosi paljon siihen ettei esimerkiksi hartiat pääse jumiin ja on paljon rennompi olo tehdä töitä.”

“Viikoittainen jooga antaa tilaisuuden pysähtyä hetkeksi ja tyhjentää mielen kaikesta muusta. Se lievittää stressiä ja auttaa keskittymään paremmin loppuviikkoon.”

Yllätyksiä postilla

Olemme muistaneet henkilöstöä myös viime vappuna ja tämän vuoden pääsiäisenä postissa lähetettävillä yllätyspaketeilla, jotka ovat sisältäneet teemaan sopivia herkkuja. Pääsiäisen tarjoilut olivat täysin vegaanisia ja lähetys tehtiin yhteistyössä hyvinvoinnin verkkokauppa Minskan kanssa, joka on asiakkaamme.

Hyvinvointia datan avulla

Redandbluella on ollut halukkaille käytössä FirstBeat-hyvinvointimittaukset ja konsultaatiot vuoden alusta. Mittauksia voi tehdä omalla laitteella niin paljon kuin haluaa. Yrityskohtaisesti meille kerääntyy anonyymiä dataa henkilöstön stressitasoista, liikkumisesta, unenlaadusta ja palautumisesta. Keskiarvojen perusteella voidaan vetää jonkinlaisia johtopäätöksiä hyvinvoinnista, vaikka toki parhaan käsityksen saa etänäkin ”kasvokkain” juttelemalla. FirstBeatilla on ollut käytössä myös erilaisia palkitsemismalleja, mikäli yrityksen keskiarvoissa päästään tietylle tasolle esimerkiksi palautumisen tai liikkumisen suhteen.

“FirstBeat-mittaus oli todella kiinnostava. Itselläni oli ensimmäisen testauksen aikaan hyvin vaihteleva viikko niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Stressin huonot vaikutukset ja esimerkiksi liikunnan hyvät vaikutukset palautumiseen tiesi jo etukäteen, mutta nyt niiden merkityksen näki datan avulla ihan oikeasti. Voisi sanoa, että palautuminen kannattaa!”

Jatkuvaa kehittymistä

Kokoaikainen kotoa käsin työskentely on meille kaikille jatkuvaa oppimista ja oman jaksamisen tarkastelua. Ihmiset reagoivat eri tavoin sosiaaliseen eristykseen ja livetyöyhteisön puuttumiseen, joten tarpeita on kartoitettava tiheään ja yritettävä keksiä erilaisia tapoja parantaa hyvinvointia. Loppuvuodelle ohjelmassa on ainakin etäpakopeli ja perinteiset kesäjuhlat toivottavasti ihan livenä jossain ulkosalla.

Reeta on redandbluen toinen perustaja ja Senior Designer, joka on erikoistunut käyttäjälähtöiseen suunnitteluun ja saavutettavuuteen.

Reeta Laamo

044 362 7714

Lisää ajankohtaisia