Blogi

09.05.2017

Terkkuja ulkomailta: Progressive Web Appit ovat internetin kuuminta hottia

By Petteri Laamo

Jaa

Kehittäjätiimimme osallistui huhtikuun lopulla Oxfordissa järjestettävään front-end-kehitykseen keskittyneeseen seminaariin Renderiin.

Renderissä oli esillä paljon erilaisia rajapintoja ja teknologioita, joiden avulla voi toteuttaa moderneja websovelluksia. Progressive Web App (PWA) näyttäisi tällä hetkellä olevan suunta, johon myös tavanomainen verkkosivu on menossa.

PWA on verkkosivu, jonka voi natiivisovelluksen tapaan tallentaa laitteen kotinäkymään kuvakkeena. Koska kyseessä on verkkosivu, web appiä ei tarvitse erikseen ostaa tai asentaa sovelluskaupan kautta, eikä uusia versioita tarvitse päivittää.  Web app vie myös natiivisovellusta vähemmän tilaa puhelimesta. Responsiivisesta suunnittelusta johtuen web app toimii kaikilla päätelaitteilla ilman erillisiä sovelluksia. Toteuttamisnäkökulmasta web app ons siis natiivisovellusta kevyempi vaihtoehto.

Etuna perinteiseen verkkosivuun on nopea latautuminen ja toimivuus myös offlinessä. Interaktiot ja animaatiot toimivat parhaimmillaan yhtä sulavasti kuin natiivisovelluksessa.

Web appien teknologiana käytetään tällä hetkellä Javascriptiä ja Rest APIa. Service Worker hoitaa taustalla datan synkronoinnin palvelimien kanssa, joka käytännössä tarkoittaa sitä että web app tallentaa vastoin natiivisovellusta vain sen datan, joka on jo kertaalleen katsottu online-tilassa.

Web app on kuitenkin käyttäjälle ystävällinen siinä mielessä, että se muistaa esimerkiksi kirjautumistiedot ja käyttöhistoriaa vaikkapa reittihauissa toisin kuin tavallinen verkkosivu. Se kertoo myös uudesta tai relevantista sisällöstä ilmoituksilla reaaliajassa. Toisin kuin natiivisovelluksessa, sisältölinkkejä voi jakaa ja ottaa talteen kirjanmerkkeihin.

Web appit käyttävät samaa teknologiaa kuin itse puhelimen käyttöjärjestelmät, joten niissä voidaan tulevaisuudessa hyödyntää mahdollisesti puhelimen natiiviominaisuuksia kuten GPS:ää ja kameraa. Tällä hetkellä voidaan käyttää jo push-ilmoituksia, joiden avulla verkkosivun sitouttaminen käyttäjäänsä on tehokkaampaa. Myös läsnäolo puhelimen kotinäkymässä lisää sovellukseen käyttöä.

Miinuksena web appeissä on tällä hetkellä toimimattomuus kaikilla selaimilla. Natiivisovelluksilla etuna on myös keskitetyt kauppapaikat, josta käyttäjät voivat löytää sovelluksia ilman erillistä markkinointia.

Milloin verkkopalvelu kannattaa toteuttaa websovelluksena?

Vielä tänä päivänä perusverkkosivun rakentaminen websovulleksena käyttäen moderneja Javascript-kirjastoja vaatii moninkertaisen työmäärän verrattuna perinteiseen tekniseen toteutukseen. Perussivustouudistuksessa hommaan ei kannata ryhtyä, mutta laajemman verkkopalvelun tapauksessa se voi hyvinkin olla varteenotettava toteutustapa.

Natiivisovellusta suunnitellessa web app on ehdottomasti relevantti ja kustannustehokas vaihtoehto. Samalla säästyy byrokratialta eri sovelluskauppatoimittajien kanssa.

Kuva (Photo credits): @AOTV_ @whiteoctevents

Lisää ajankohtaisia