Blogi

16.04.2021

Tällainen on WordPressin sisällönhallintaa helpottava Gutenberg-editori

By Reeta Laamo

Jaa

Oletko kuullut, että Gutenberg elää jälleen? Nyt ei ole kuitenkaan kyse kirjapainoasioista, vaan verkkosivujen sisällöntuotannon editorista. WordPressin-julkaisujärjestelmän muutama vuosi sitten julkaistu editori on nimetty historiallisen keksijän mukaan, ja historiaa on tehty tämänkin työkalun julkaisun yhteydessä. Sisällön muokkaaminen on Gutenbergin avulla entistä ketterämpää.

WordPress on maailman suosituin julkaisujärjestelmä, jonka suosio perustuu sen avoimeen lähdekoodiin ja sisälönhallintajärjestelmän helppokäyttöisyyteen. Käyttäjäystävällisyys sai merkittävästi lisävoimaa muutaman vuosi sitten, kun niin kutsuttu Classic editori korvattiin visuaalisemmalla Gutenberg-editorilla.

Gutenberg-editorin ansiosta muokkaaja näkee heti, miltä lopputulos näyttää, jolloin työskentely on monin tavoin vaivattomampaa ja vapaampaa. Samaa lohkoa voi hallinnasta katsoa sekä perinteisten täytettävien kenttien muodossa että esikatseluna, joka näyttää miltä lohko todellisuudessa sivustolla näyttää. Tämä nopeuttaa huomattavasti sisällönsyöttöä, kun koko sivua ei tarvitse esikatsella erikseen, vaan sisällön asettumista visuaalisesti voi tarkastella lohko kerrallaan.

Lohkoista rakentuva sisältö

Oleellinen ero aiempaan editoriin on Gutenbergissä käytettävät lohkot. Lohkot (blocks) ovat valmiita elementtejä, joiden ansiosta sivujen sisältö pilkkoutuu modulaariseksi. Lohkoja on saatavilla useita erilaisia ja niiden säätömahdollisuudet ovat laajat. Lohkoja voi entisten sivupohjien sisään pinota sivuille haluamassaan järjestyksessä niin monta kuin haluaa. Tämä mahdollistaan lukemattoman määrän erilaisia sivupohjia ja sisältötyylejä samalle sivustolle aikaisemman muutaman lukitun sivupohjamallin sijaan.

Markkinoinnin näkökulmasta esimerkiksi erilaisten visuaalisten landing pagejen ja kampanjasivujen tekeminen on aikaisempaa helpompaa.

Gutenberg itsessään sisältää paljon erilaisia valmiita lohkoja esimerkiksi kuvan ja tekstin asetteluun, palstoitusten tekemiseen, painiketyyleihin ja erilaisten upotusten tekemiseen. Useimmiten kuitenkin tarvitaan lisäksi räätälöityjä lohkoja, joilla voidaan hakea vaikkapa elementtiin dynaamisesti sisältöä sivuston kustomoiduista sisältötyypeistä kuten tapahtumista tai referensseistä. Tämäntyyppiset oman tarpeen mukaan suunnitellut ja toteutetut lohkot lisätään osaksi lohkokirjastoa Gutenberg-hallintaan.

Yrityksen yksilöllisellä lohkovalikoimalla varmistetaan, että kaikki tarvittavat sisältötarpeet saadaan toteutettua ja käyttäjien tarpeisiin saadaan vastattua.

Meidän tapamme Redandbluella on toteuttaa verkkosivut suunnitelmallisesti niin, että asiakkaamme voivat hyödyntää sivujen päivittämisessä ja sisällöntuotannossa tarpeen mukaisia lohkoja. Näin sivujen ylläpito on selkeää ja nopeaa, kun sivujen editori sisältää vain ne elementit, mitä sisällönsyöttäjä työssään tarvitsee.

Lohkojen ryhmittely ja listaus

Gutenbergissa lohkoja voidaan myös yhdistellä toisiinsa, mikäli samantyyppistä sisältörakennetta tarvitaan useilla sivuilla. Kätevä ominaisuus on esimerkiksi ryhmälohko, jolla pystyy yhdistämään useita lohkoja.

Hyödyllinen ominaisuus on myös lohkolista, johon saa asetettua valmiit uudelleen käytettävät lohkot. Samaa lohkoa voi käyttää ja tarvittaessa myös muokata monella eri sivulla. Se säästää ennen kaikkea sisällön syöttäjän aikaa ja varmasti myös hermoja.

Tällä ominaisuudella varmistetaan myös, että yhteen paikkaan muokattu sisältö pysyy ajantasaisena kaikkialla sivuston sisällä.

Kieliversiot Gutenbergillä

Kieliversioiden tekeminen onnistuu Gutenber-editorilla esimerkiksi sivustille asennettavan Polylang-lisäosan avulla. Polylangin avulla sivustolle voidaan tehdä rajaton määrä kieliversioita, jotka voivat vaihdella laajuudessaan toisistaan.

Maksullinen Pro-versio tästä liitännäisestä mahdollistaa lohkojen kopioimisen alkuperäisestä sivusta käännettävään kieliversioon, joilloin aikaa säästyy huomattavasti, kun koko rakennetta ei tarvitse kasata uudestaan käännösversiota varten.

Siirtyminen Gutenbergiin Classic-editorista

Yrityksen verkkosivusto on edelleen yksi tärkeimmistä markkinointiviestinnän kanavista. Sivustouudistus säännöllisin väliajoin tehostaa myyntiä ja vahvistaa yrityksen brändiä.

Luonnollinen tapa on uudistaa kerralla koko sivusto, mikä on yrityksesi näkyvyyden kannalta hyödyllinen toimenpide. Verkkosivujen nykyaikainen rakenne ja selkeä ulkoasu tehostavat sivujen löydettävyyttä. Jos sivusto on suhteellisen uusi ja yksinkertainen, voidaan rakenteen muokkaus toteuttaa pienemmässä mittakaavassa.

Nykyisin käytössä oleva WordPressin Classic-editori tulee varmasti tiensä päähän muutamien vuosien sisällä.

Mikäli vanha verkkosivusto on tehty WordPressillä, voidaan sivuston uudistuksen yhteydessä siirtää vanhoja sisältöjä uuteen hallintaan helposti. Etenkin uutisten ja blogien siirtäminen onnistuu kätevästi massatoimintona.

Gutenberg-editorin intuitiivisuus ja selkeys tekevät sisällön muokkaamisesta helppoa. Ilman apua ei kuitenkaan tarvitse jäädä, sillä palveluumme kuuluu aina editorin käyttökoulutus, kun toteutamme sivustosi uudistamisen.

Reeta on redandbluen toinen perustaja ja Senior Designer, joka on erikoistunut käyttäjälähtöiseen suunnitteluun ja saavutettavuuteen.

Reeta Laamo

044 362 7714

Mitä saisi olla?

Tutustu palveluihimme:

WordPress-sivut

WordPress-sivut

WordPress -julkaisujärjestelmällä palveluiden ylläpito on helppoa ja mukavaa. Palveluista tulee tietoturvallisia, kevyitä ja helposti jatkokehitettäviä. Rakennamme sinulle oman teeman organisaatiosi omista lähtökohdista käsin.

Lue lisää
WooCommerce -verkkokaupat

WooCommerce -verkkokaupat

WooCommerce on maailman suosituin verkkokauppa-alusta, eikä syyttä. Yhdistettynä WordPress-julkaisujärjestemään kokonaisuudesta saadaan joustajva ja helppokäyttöinen digitaalinen kivijalka yrityksellesi.

Lue lisää
Digimarkkinointi

Digimarkkinointi

Keräämme ymmärrystä datasta, ja luomme uutta kasvua sen pohjalta. Teemme digimarkkinoinnin lisäksi mittaussuunnitelmia sekä optimoimme palveluita.

Lue lisää
Tutkimus ja palvelumuotoilu

Tutkimus ja palvelumuotoilu

Tutkimuksen avulla ymmärrämme paremmin ihmisten toiveita ja tarpeita. Repertuaariimme kuuluvat palvelumuotoilun keskeisimmät työkalut. Teemme lisäksi käyttäjätutkimusta sekä testausta.

Lue lisää

Lisää ajankohtaisia