Blogi

24.08.2016

Kannattaako WordPress-valmisteemoja käyttää?

By Reeta Laamo

Jaa

Luultavasti kaikki WordPress-verkkosivustojen kanssa tekemisissä olevat törmäävät jossain vaiheessa maksullisiin tai ilmaisiin valmiin ulkoasun sisältäviin monikäyttöteemoihin – niin hyvässä kuin pahassa.

Valmiiden teemojen avulla kehittäjän on helppo tutustua WordPressin maailmaan. Ja kyllä, mekin aloitimme niistä ja olemme tehneet niiden avulla onnistuneita projekteja.

Päätin kirjoittaa asiasta, sillä nykyisin kun vien valmisteeman sisältävän tarjouksen kehittäjillemme arvioitavaksi saan vastaukseksi epätoivoisia katseita ja kysymyksen josko voisimme tarjota jotain muuta. Aina ei voida, sillä tarjouksen ehtona voi olla käyttää asiakkaan jo valmiiksi valitsemaa tai ostamaa teemaa. Alla ajatuksia siitä miksi sivustot olisi parempi ja monesti myös kustannustehokkaampi rakentaa itse alusta asti.

Valmisteema tulee kalliiksi pidemmän päälle

Valmisteemat ovat pääosin ilmaisia tai hyvin edullisia. Harvoin valmista teemaa voidaan kuitenkaan käyttää ihan sellaisenaan – asennus ja kustomointi vaatii asiantuntijatyön ostamista. Teemat voivat olla toimiakseen riippuvaisia maksullisista liitännäisistä, jotka eivät päivity ilman lisenssin ostamista. Tämä voikin olla itse teemaa kalliimpi investointi. Valittujen liitännäisten laadusta ja tietoturvasta ei voi mennä takuuseen.

Jos tarjousvaiheessa määritellään käytettäväksi tietty valmisteema, on kehittäjän tutustuttava siihen ennen kuin työmääräarviota voi antaa. Samoin muokkausvaiheessa kehittäjän täytyy tutustua valmiiseen koodiin ja ylikirjoittaa sitä, joka on usein työlästä ja huonontaa koodin laatua.Työmäärällisesti on monesti nopeampaa ja edullisempaa tehdä sama työ alusta asti.

Sivuston elinkaari ja jatkokehitys

Valmisteeman kehittäjät voivat lopettaa teeman kehittämisen tai niin kutsutusti pivotoida eli alkaa kehittää sitä eri suuntaan. Tällöin teemaa käyttävien sivustojen WordPress-alustaa ei voida enää päivittää. Ongelmia voi tulla myös käytettyjen liitännäisen kanssa, jolloin syntyy tietoturvariski. Mikäli valmisteemaa kehitetään kovin erilaiseksi kuin alkuperäinen versio, sitä käyttävän sivuston sisältö ei välttämättä enää sovellu uusittuun versioon. Jos sisältöä siirretään myöhemmin muualle, voi mukana tulla valmisteemaan liittyvää koodia (shortcodet), joka täytyy ”siivota” pois sisällön seasta.

Käyttäjälähtöisyys kärsii

Suunnittelijanäkökulmasta kaikki valmisverkkosivustoratkaisut ovat haasteellisia siksi, että niissä mennään tekniikka edellä. Paras tapa aloittaa verkkosivustoprojekti on miettiä sivuston tarkoitusta ja tehtävää, ja määrittää käytettävät toiminnallisuudet vasta sen jälkeen. Mikäli sivusto suunnitellaan vain toiminnallisuuksien ehdoilla, se ei palvele yritystä tai loppukäyttäjää parhaalla mahdollisella tavalla.

Paljon (liikaa) ominaisuuksia

Valmisteemat sisältävät paljon toiminnallisuuksia. Ne eivät silti aina riitä tai sovi niihin tarpeisiin, joita uudistettavalta sivustolta vaaditaan. Suuri määrä “turhia” ominaisuuksia hidastaa sivun suorituskykyä ja tekee sivuston ylläpidosta tarpeettoman monimutkaisen, sillä hallintaa ei ole suunniteltu vain tietynlaista käyttötarkoitusta silmällä pitäen.

Valmisteematutka

Verkkopalvelujen suunnittelijoina ja kehittäjinä ainakin meille on kehittynyt niin kutsuttu valmisteematutka, jolla tarkoitetaan sitä että valmiideen teemojen päälle tehdyt sivut syystä tai toisesta tunnistaa päältä päin. Pienet merkit kuten tarpeettomat, usein käyttökokemusta häiritsevät animoinnit, kääntämättä jääneet tekstit sekä teemoille tyypilliset sivurakenteet paljastavat sivuston usein valmiiksi pohjaksi. Tästä ei välttämättä ole suurta haittaa loppukäyttäjälle, mutta suunnittelemalla sivustosta alusta asti omanlaisensa erottuu varmasti kilpailijoista.

Jos kuitenkin vielä harkitset valmisteeman käyttöä, niin varmista että:

  • valmisteeman kehittäjällä on pitkä kokemus ja hyvät arvostelut
  • valmisteeman sisältö taipuu kaikkiin sivustolla tarvittaviin ominaisuuksiin nyt ja jatkokehitysvaiheessa, tai on ainakin yhteensopiva tarvittavien muiden valmiiden liitännäisten kanssa
  • valmisteema voidaan kääntää tarvittaessa eri kielille

Joskus valmiin teeman käyttö voi olla ihan hyvä ratkaisu. Esimerkiksi jos halutaan tehdä edullisesti blogisivusto tai muu hyvin yksinkertainen sivu, eikä tulevaisuudessa sivustoa ole tarkoitus laajentaa, on valmiin pohjan käyttö todennäköisesti kustannustehokkain ratkaisu. Muuten suora lainaus parin työpöydän takaa ”Älä käytä valmisteemaa”.

Reeta on redandbluen toinen perustaja ja Senior Designer, joka on erikoistunut käyttäjälähtöiseen suunnitteluun ja saavutettavuuteen.

Reeta Laamo

044 362 7714

Mitä saisi olla?

Tutustu palveluihimme:

Verkkopalvelut ja verkkokaupat

Verkkopalvelut ja verkkokaupat

Olemme erikoistuneet räätälöityihin WordPress-ratkaisuihin, sekä WooCommerce-verkkokauppoihin. Tarjoamme palveluita koko verkkopalvelun elinkaarelle suunnittelusta toteutukseen ja ylläpito- ja jatkokehityspalveluihin.

Lue lisää
WordPress-sivut

WordPress-sivut

WordPress -julkaisujärjestelmällä palveluiden ylläpito on helppoa ja mukavaa. Palveluista tulee tietoturvallisia, kevyitä ja helposti jatkokehitettäviä. Rakennamme sinulle oman teeman organisaatiosi omista lähtökohdista käsin.

Lue lisää
WooCommerce -verkkokaupat

WooCommerce -verkkokaupat

WooCommerce on maailman suosituin verkkokauppa-alusta, eikä syyttä. Yhdistettynä WordPress-julkaisujärjestemään kokonaisuudesta saadaan joustajva ja helppokäyttöinen digitaalinen kivijalka yrityksellesi.

Lue lisää
Ylläpito ja pienkehitys

Ylläpito ja pienkehitys

Verkkopalvelut tarvitsevat hoitoa koko elinkaarensa ajan. Tarjoamme palveluita ylläpitoon ja jatkokehitykseen, joilla varmistetaan palvelun tietoturva, autetaan ongelmatilanteissa ja kehitetään uusia toimintoja verkkopalveluusi.

Lue lisää

Lisää ajankohtaisia