Odottamattomat haasteet. Termi, joka kuvaa vuotta 2020. Poikkeustilanne on pakottanut monet yritykset muuttamaan liiketoimintamallia tai ainakin tarkastelemaan omaa toimintaa kriittisesti. Suomen taloustilanne muuttui radikaalisti siitä mitä tälle vuodelle oli kaavailtu. Miten meillä pärjättiin koronakevät ja miten selvisimme ensimmäisestä aallosta?
Vuonna 2019 rekrytoimme useita henkilöitä ja kasvoimme 13 hengen asiantuntijaorganisaatioksi. Alkuvuodesta 2020 meillä oli käynnissä useita entistä laajempia ja mielenkiintoisia projekteja.
Maaliskuussa korona iski myös meihin. Jo myytyjä projekteja peruuntui ja siirtyi hamaan tulevaisuuteen. Ostopäätösten kanssa viivyteltiin. Teimme heti kriisin alussa periaatepäätöksen, että ketään ei tulla irtisanomaan, ja lomautuksia pyrittiin välttämään viimeiseen asti. Tämän tavoitteen ohjaamana aloimme tehdä suunnitelmia erilaisten skenaarioiden varalle, ja skenaarioita päivitettiin parhaimmillaan pari kertaa viikossa.
Korona vauhditti koodin kysyntää
Parin kuukauden ajan teimme koodipuolella käynnissä olevia projekteja. Huomasimme pian, että poikkeustilanteessa koodia tarvittiin entistä enemmän, mutta visuaalisen suunnittelun toimeksiannot vähenivät.
Kauppojen ja katujen hiljeneminen sai monet tahot miettimään sähköisen liiketoiminnan ja digitaalisen asiakashankinnan kehittämistä. Verkkokaupat, sähköiset koulutusalustat, verkkopalvelut sekä datan avulla tapahtuva kehittäminen ja digimarkkinointi olivat kysyttyjä teemoja.
Sosiaalisissa medioissa kiertänyt meemi ”Kuka johti yrityksessänne digitaalista transformaatiota? – COVID-19” alkoi näkyä meillä lisääntyvinä verkkokauppatarjouspyyntöinä ja olemassa olevien palveluiden kehittämistarpeina.
Tämä aiheutti jonkin verran epäsuhtaa toimintaamme, sillä meillä karkeasti puolet henkilöstöstä on suunnittelijoita ja puolet webbikehittäjiä. Onneksemme saimme Business Finlandilta rahoituksen, ja saimme tällä paikattua suunnittelupuolen aukkoa ja vältettyä lomautukset. Aloitimme samalla oman tuotteistusprojektin palvelumuotoilu- ja suunnittelukulmalla. Tuotteen tekninen kehitys odottaa vielä alkamistaan, sillä kehityspuolella tilanne on jatkunut kiireisenä.
Tulevaisuuden toimitilalta kaivataan joustoa – eli toimivaa tilaa
Siirryimme etätyömoodiin heti maaliskuussa, ja olemme edelleen samalla tiellä. Helsingin arvoneliöillä sijaitseva toimisto on kaikunut tyhjyyttään satunnaisia huonekasvien kastelijoita lukuun ottamatta. Koska vuokrasopimuksemme päättyy pian, olemme pohtineet yhdessä toimitilan tarpeellisuutta ja roolia tulevaisuudessa. Teimme asiasta henkilöstökyselyn, jonka tulokset eivät kuitenkaan tehneet meitä viisaammiksi – tasan puolet henkilöstöstä halusi edelleen työskennellä enimmäkseen toimistolla ja puolet taas jatkaisi mieluummin etänä tilanteen muuttuessa takaisin normaalin.
Tällä hetkellä kiinnostavimmalta vaihtoehdolta tuntuvat joustavat ratkaisut, joissa tilan määrää ja tyyppiä voi muokata tarpeiden mukaan. Korona-ajan voittajia tulevat varmasti olemaan toimistohotellityyppiset ratkaisut. Perinteisillä vuokramarkkinoilla ei meidän kokemuksemme mukaan ole näkynyt laskua hinnoissa, eikä sopimusmalleissa joustavampia ratkaisuja.