Oletko aina suunnitellut lomakkeen väärin?

Kuten tekstejä, myös lomakkeita luetaan verkossa silmäillen. Lomakkeita suunniteltaessa tuleekin tasapainotella lomakkeen täyttömukavuuden, kenttien lukumäärän sekä lomakkeella saatavan tiedon painoarvon kanssa. Luettuasi tämän tiedät miten optimoit lomakkeesi.

Lomakkeen nimeäminen ja ohjeistus

Lomakkeen ohjeteksti kuten “Nimi:” kannattaa sijoittaa lomakelaatikon päälle, sillä se nopeuttaa lomakkeen täyttämistä. Silmä skannaa lomaketta pystysuunnassa, joten kentän päälle aseteltu teksti vaatii vähiten aikaa verrattuna esimerkiksi vaihtoehtoon, että teksti sijaitsee lomakkeen vasemmalla puolella.

Lomakkeen tulee olla niin yksinkertainen, ettei kenttiin tarvitse kirjoittaa käyttöohjeita. Tutkimuksissa on todettu, että ohjetekstejä a) ei lueta ja b) ne sekoittavat silmäiltäessä lomakekokonaisuutta ja antavat kuvan monimutkaisesta kokonaisuudesta.

img_8305

Nykyään käytössä näkee lomakkeita, joiden kuvausteksti on sijoitettu lomakkeen sisälle, mutta liukuu kenttää täyttäessä kentän päälle pienemmäksi tekstiksi. Tätä keinoa suositellaan vain silloin kun tilaa on rajoitetusti, esimerkiksi mobiilissa. Ohjeteksti kentän sisällä voi antaa kuvan, että lomake on jo täytetty.

img_8304

Numerointi

Jokainen on tuskaillut päivämäärän tai puhelinnumeron muodon kanssa lomakkeita täyttäessä. Tähän hyvä keino on antaa lomakkeen muodolla ja välimerkeillä vihje siitä miten monta numeroa tarvitaan ja missä järjestyksessä.

Teknisesti hyvä keino etenkin mobiililomakkeissa on pelkkiä numeroita vaativissa kentissä tuoda esiin numeronäppäimistö. Tämä helpottaa numeroiden syöttämistä ja vähentää kirjoitusvirheiden määrää.

img_8308

Palautteen antaminen

Käyttäjälle on hyvä antaa palautetta samalla kun sisältöä syötetään lomakkeeseen. On esimerkiksi hyvä ilmoittaa, mikäli käyttäjällä on Caps-lock päällä salasanaa kirjoittaessa. Oikeinmerkki indikoi puolestaan siitä, että käyttäjä on syöttänyt kenttään tarvittavat tiedot.

screen-shot-2016-10-06-at-13-57-12

Ennakoiva tekstinsyöttö helpottaa käyttöä

Etenkin mobiilissa osoitetietojen täyttäminen on rasittavaa. Tähän auttaa ennakoiva osoitekenttien täyttö, joka täyttää yhdellä valinnalla kaikki osoitteeseen liittyvät tiedot. Kenttä voi myös esimerkiksi sähköpostiosoitteen kohdalla ehdottaa @-merkin jälkeen yleisimpiä sähköpostin päätteitä kuten gmail.com.

screen-shot-2016-10-03-at-16-21-21

Lähintä toimipistettä hakiessa on hyvä että lomakkeeseen ei tarvitse kirjoittaa koko osoitetta, vaan esimerkiksi pelkällä postinumerolla saadaan halutut hakutulokset.

Luottokorttitiedon syöttäminen

Luottokortin numeron kirjoittaminen salattuihin kenttiin on hankalaa. Yksi hyvä keino luottokorttitietojen tunnistamiseen on mahdollisuus ottaa luottokortista kuva, josta numerot tunnistetaan automaattiseti.

img_8309

Tilaa uutiskirje

Saat noin neljä kertaa vuodessa ilmestyvän uutiskirjeemme, joka sisältää blogeja 
digitaalisesta liiketoiminnasta ja palvelumuotoilusta sekä redandbluen kuulumisia.