Työpaikat

28.03.2018

Haastattelussa uudet kaverit: devaustiimi vahvistui

By Petteri Laamo

Jaa

Teimme haastattelukierroksen uusilla tulokkailla, ja kyselimme hieman näkemyksiä internetin tulevaisuudesta ja vähän muustakin.

Mitä olet tehnyt urallasi?

Hannu:

Pitkän linjan verkkokauppaveteraani. Aloitin urani Java-koodarina, mutta jo pian huomasin, että kommunikaatio myynnin ja asiakkaan välillä ei aina täysin toimi, tai toiveet eivät oikeassa muodossaan päädy kehitystiimille. Siitä syystä lähdin hakeutumaan tehtäviin, jossa pääsisin itse teknisenä henkilönä mukaan määrittelemään jo projektin alkuvaiheesta asti ja suunnittelemaan ratkaisuja, jotka oikeasti sopivat asiakkaan tarpeisiin. Kun verkkokaupat alkoivat tulla tutuksi, halusin laajentaa pelikenttää ja rakentaa web-palveluita, joissa tuli myös mukaan paljon muita ulottuvuuksia, kuten Internet of Things ja data science. Viimeisimpänä kokemuksena kävin kokeilemassa siipiäni Japanissa, jossa uudistimme paikallisen firman sivuston, josta käyttäjät voivat bookata itselleen hotellihuoneita ja muita palveluita. Mielenkiintoisia haasteita riitti, joista ehkä teknisesti mielenkiintoisempana oli integroituminen järjestelmään jossa ei ollut rajapintoja.

Noiden vuosien aikana on tullut koettua ja opittua paljon. Olen ollut hyvin monen eri toimialan projekteissa mukana, tehnyt suuria ja pieniä projektia, perinteisestä vesiputoustyylistä aina lean-kehitykseen. Myös hackathonit, workshopit, DevOps ja muut tekemisen tyylit ovat kerenneet tulla tutuksi.

 

Emppu:

  • Vuosia tehnyt Drupal sivustoja, pieniä, isoja, keskikokoisia ja todella isoja.
  • WordPress sivustoja
  • Ollut tiimin vetäjänä
  • Eniten pyörinyt lähinnä Front-end ja CMS puolella.

Missä olet paras?

Hannu:

Web-pohjaisten sovellusten ja palveluiden ovat aina olleet suurin kiinnostuksen kohde ja sillä tiellä olen edelleen. Vaikka tykkään tehdä monenlaista, niin edelleen ehkä eniten nautin kun saan laittaa kädet saveen ja pääsen itsekin koodin pariin. Tehokkaimmat taikani teen JavaScriptin parissa. Eniten tuossa tekemisessä kiehtoo sen tehokkuus, ja kuinka nopeasti hienojakin asioita voi saada aikaiseksi. Samalla se tarjoaa loppukäyttäjille täysin uusia kokemuksia ja toiminnallisuuksia. DevOps sekä micro service -ajattelulla saadaan myös business-puolelle uudenlaisia etuja ja monikäyttöisempiä palveluita.

 

Emppu:

  • Front-endissa ja sitebuildauksessa
  • Asiakkaan kanssa toimimisessa

Millainen alku redandbluella on ollut?

Hannu:

Alku redandbluella on ollut lennokas. Uutta on tullut reilusti, varsinkin design-puolelta, mutta sopivasti on päässyt myös soveltamaan ennestään tuttuja käytäntöjä. Varsinkin on mukava huomata, että työpäivät menevät kuin siivillä. Porukka on myös hyvin maanläheinen, juuri sopivan kokoinen ja kaikki ovat oman alueensa kovimpia osaajia.

 

Emppu:

  • Todella tervetullut olo, vasta 2 kuukautta takana, mutta tuntuu että olisi tuntenut / ollut jo pidempäänkin mukana
  • Kasassa on todella hyvä porukka
  • Päivät menevät nopeasti ja on koko ajan tuntuu olevan puuhaa.

Mitkä ovat seuraavat trendit internetissä?

Hannu:

Jo pitkän aikaa palvelut ovat siirtyneet enemmissä määrin nettiin ja itse uskon, että tämä on edelleen se oikea suunta. Vanhat ja raskaat, laite- tai käyttöjärjestelmäkohtaiset ohjelmistot hiljalleen väistyvät ja tilalle tulee kevyempiä, alustariippumattomia web-pohjaisia sovelluksia. Jopa natiivit mobiili appit alkavat jo väistyä, vaikka iältään eivät vielä kovin vanhoja olekaan. Tämän hetken yksi kuumimmista lyhenteistä lienee PWA (Progressive Web Application), joka avaakin uusia mielenkiintoisia ovia käyttäjälähtöisyyden, suunnittelun sekä myös teknisestä näkökulmasta. Esimerkiksi Twitter on juuri ensimmäisten joukossa saanut oman web-sovelluksensa Microsoftin Storeen.

 

Emppu:

  • Jos netin pöhinää seuraa niin varmasti AI, machine learning yms
  • Javascript frameworkkeja / kirjastoja tulee kuin sieniä sateella
  • Appimaiset nettisivut (PWA yms)

Mihin maailma on menossa?

Hannu:

Seuraavana kuumimpana trendinä (ja hyvää vauhtia jo tuloillaan) lienee blockhain ja sen siivittämänä jopa Web 3.0. Tämä mahdollistaa aivan uudenlaiset palvelut ja taklaa ainakin joitakin ongelmia, joita tämän hetkisistä palveluista helposti löytyy. Sen myötä keskitetyt palvelut varmastikin vähenevät ja tilalle tulee hajautettua järjestelmiä. Esimerkkinä voisi olla sosiaalinen media, jonka takana ei olekaan enää yksi jättimäinen yritys, vaan sen käyttäjät sekä yhteisö. Tälläinen lähestyminen voisi auttaa esimerkiksi tietojenkäsittelyyn, jotka ovat juuri nyt Facebookin osalta paljon puhuttaneet. Mielenkiintoista nähdä myös, kuinka tekoäly tulee liittymään kuvioon ja mahdollisesti muuttamaan tekemistä.

 

Emppu:

Senkun tietäis..

Mitä meinaat tehdä kesällä?

Hannu:

Edellinen kesä tuli vietettyä Japanissa, joten tällä hetkellä kaipaan Suomen kesää todella paljon. Kesällä varmastikin tulee pyöräiltyä paljon mutta vielä enempi olisi tarkoitus päästä metsään. Jos ainakin muutaman uuden kansallispuiston saisi koluttua, niin siinä lienee hyvä tavoite kesälle. Odotan innolla myös terassikelejä ja varmasti jokunen hyvä pienpanimo-olut tuleekin kesänmittaan terasseilla nautittua.

 

Emppu:

  • Töitä (syksyllä naimisiin)
  • Lenkkeillä (juosta puolimaratonin tai maratonin)
  • Pelata divari jalkapalloa
  • Mökkeillä

 

Tässä uusimmat tulokkaat, tervetuloa! Haastattelusarjassa seuraavaksi vanhoja naamoja.

Lisää ajankohtaisia