Blogi

19.12.2018

ColdFront 2018 – frontend -kehityksen viimeisimmät tuulet

By Petteri Laamo

Jaa

Redandbluen dev-teamista Jari ja Emppu suuntasivat marraskuussa Kööpenhaminassa järjestettävään front-end-kehitykseen keskittyneeseen ColdFront 2018 -konferenssiin.

“ColdFront is a unique conference that aims to be at the forefront of technology curve by providing inspirational content about tomorrow’s challenges and technologies.” www.coldfront.co

ColdFrontin tavoitteena on esitellä uusimpia ja aallonharjalla olevia front-end-teknologioita sekä käytäntöjä. Tapahtuma kestää yhteensä 3 päivää, joista kaksi ensimmäistä päivää seurataan esityksiä  ja kolmantena päivänä järjestetään erilaisia workshoppeja. Workshopit ovat todella suosittuja ja me saimme oppia sen tällä kertaa kantapään kautta, sillä emme mahtuneet meitä eniten kiinnostaviin työpajoihin. Tänä vuonna aiheina oli:

  • Centralization is so 1999 – decentralized web in Node.js
  • Running Node.js in the Google Cloud
  • Real-world Progressive Web Apps
  • Getting started with Tensorflow.js

 

Päivä 1

Ensimmäisenä aiheena oli Future of web animation, jossa Sara Drasnerin esitys pohjautui hyvin vahvasti Vue.js nimiseen Javascript-frameworkkiin. Hän esitteli myös idean AR / VR -sivustoista, jossa kuvat ovat tietokoneella normaaleja 2D-kuvia, mutta 3D-lasit päässä ne heräävät eloon ja muuttuvat 3D-muotoon. Seuraavana oli vuorossa Kööpenhaminasta kotoisin oleva designer/toimitusjohtaja Michael Flarup, joka kertoi projektitarinan otsikolla Designing for Augmented Reality.

Pääpointtina esityksessä oli, että AR ei ole ominaisuus joka voidaan kytkeä päälle olemassa olevaan peliin / appiin. Sovellus pitää suunnittella ja rakentaa AR-kulma edellä.

Kahvitauon jälkeen vuorossa oli Brent Vatne, joka kertoi React Nativen ja Expon tulevaisuudesta. Brentin jälkeen Michael Thomsen esitteli Flutter-nimisen frameworkin, jolla voidaan rakentaa natiivimobiiliappeja Androidille ja iOS:lle. Lounaan jälkeen Jayway-niminen yritys esitteli Memory lane nimistä applikaatiota, joka “herättää kuvat eloon”.

AR teemalla jatkettiin kun lauteille saapui Srđan Rašić, joka esitteli AR- applikaatioiden rakentamista ARKitin avulla. Esitys päättyi Srđanin livekoodauksena tehdyn applikaation esittelyyn. Hän myös esitteli demon ja tulevaisuuden idean, jossa robotin ohjaama kauppa-auto voidaan tilata applikaation kautta omalle kotiovelle, ja ostaa sieltä halutut ruokaostokset.

CSS-wizardina tunnetun viihdyttävän esiintyjän Harry Robersin esitys It’s My (Third) Party, and I’ll Cry if I Want To, keskittyi websivujen suorituskykyyn nykypäivänä ja tulevaisuudessa. Konsulttina työskentelevä Harry esitteli omaa työkalupakkiaan, joilla hän auttaa asiakkaitaan rakentamaan ja optimoimaan verkkosivuja. Muutama pointti Harryltä:

  • Käytä aina https:ää
  • Käytä mahdollisimman vähän kolmansien osapuolten ylläpitämiä tiedostoja
  • Pyri itse ylläpitämään
  • Kolmansien osapuolten hitaus on myös sinun sivustosi hitaus
  • Lataa javascript asyncronisesti

Harryn jälkeen Shirley Wu esitteli React + D3.js kirjastoilla datan visualisointia. Päivän viimeisenä esityksenä oli Smashing Magazinen perustajana tunnettu Vitaly Friedman. Aiheena New Adventures In Responsive Web Design. Vitalyn esitys oli täynnä hauskoja faktoja ja ohjeita kuten

“Kaksi mobiilikäyttäjää tuhannesta painaa sosiaalisen median jakonappeja”, “Tee tylsistä elementeistä kiinnostavia” ja “Käytettävyys ja esteettömyys ensin, karkki ja tuunaus sen jälkeen”

Päivä 2

Toinen päivä potkaistiin käyntiin Twitteristä ja CSS-piireistä tutun Sara Soueidanin johdolla. Sara puhui muunmuassa Variable fonteista. Hän esitteli saavutettavuutta parantavia ideoita media queryihin, jotka perustuvat käyttäjän käyttöjärjestelmän tai selaimen asetuksiin.

Tulevaisuudessa fontin kokoa voidaan säätää äänellä, ruudun kirkkaudella tai hämäryydellä, tai käyttäjän etäisyydellä näytöstä.

Aamun esityksiä jatkoi Figmalla työskentelevä Forbes 30 under 30 -listaukseen valittu Jessica Liu, joka esitteli yrityksensä selainpohjaisen suunnitteluohjelman, jonka tarkoitus on helpottaa työskentelyä designerien ja koodaajien välillä.

Suunnitteluohjelmistoon on tuotu ominaisuuksia koodausmaailmasta, esimerkiksi versionhallinta.

Päivä jatkui pitkälle iltapäivään seuraavien aiheiden parissa:

Top-Level Awaiting for Godot – Myles Borins
Kuinka saada oma ehdotus implementoitavaksi Javascriptiin.

Mind control in JavaScript – Experimenting with alternative interactions – Charlie Gerard
Ilmeillä ja mielellä toimivaa javascriptiä
Epoc.js
Lähetti dronen lentoon aivoillaan

Architecture for an ever changing environment by Zendesk – Sune Simonsen
Esitys Zendeskin front-end arkkitehtuurista
Jaa mahdollisimma paljon asioita omiksi komponenteiksi

On the fly WebP decoding with Web Assembly and Service Workers – Kenneth Christiansen
Kuvatyyppien muokkausta Web Assemblyllä

The Untold Benefits of Ethical Design – Holger Bartel
Esityksessä käsiteltiin eettisyyttä kun luodaan digitaalisia tuotteita

Uniting the real world with the virtual – Jacob Rossi
Samat saavutettavuuteen liittyvät suunnittelukäytännöt (riittävän suuret painikkeet ja linkit yms.) pätee myös virtuaalilasien selaimissa

Do the Most Good – Mina Markham
Puhe käsitteli pääosin hänen omaa uraansa ja USA:ssa olevaa rotu- ja sukupuolisyrjintää IT-alalla
Kannusti tekemään hyvää

Yhteenveto

ColdFront18 oli kaiken kaikkiaan hyvin järjestetty konferenssi. Tapahtuman juontanut Phil Hawksworth oli nappivalinta juontajaksi, Netlifyllä työskentelevä, stand uppia harrastava Phil oli hauska ja asiantunteva hosti. Tapahtumapaikalle oli helppo ja lyhyt matka Kööpenhaminan keskustasta, jonoja ei päässyt muodostumaan (paitsi espressopisteelle). Ruoka oli hyvää sekä kahvia ja tarroja oli riittävästi. Puhujat koostuivat alansa huippuammattilaisista ja suurimmasta osasta heistä huomasi että takana on useita esiintymiskertoja vastaavilla lavoilla.

Vaikka seminaari keskittyi tulevaisuuden teknologioihin, hyödyllisiä teemoja oman työn kannalta käyttöön otettaviksi olivat mm. sivustojen nopeuteen ja suorityskykyyn liittyvät teemat, webanimaatiot ja Vue.js. Seminaarin avainsanoja olivat javascript, AR, VR, React, Vue.

ColdFrontia voi suositella kaikille front-end kentällä työskentelijöille, siitä kiinnostuneille tai suunnittelijoille. Ehkä näemme siellä ensi vuonna.

Kaikki esitykset ja kuvat löytyvät täältä. Kuvat: ColdFront & Eemeli Makkonen

Lisää ajankohtaisia