Blogi

19.09.2018

Haluaisitko puhua nettisivullesi? Rakenna web-sovellus.

By Reeta Laamo

Jaa

Web-sovellukset tuovat verkkopalveluihin lisäominaisuuksia, joista on ennen voinut vain haaveilla.

Suomessa yliopistojen tietoverkot eli tuttavallisesti internet kytkettiin kiinni vuonna 1988. Kolmessakymmenessä vuodessa teknologia on muuttunut kuitenkin melko vähän. Aluksi netissä liikkui pelkästään tekstiä ja myöhemmin kuvia, jonka jälkeen olemme saaneet todistaa interaktiivisia toiminnallisuuksia kuten chatteja ja animointeja. Sivustot ovat vuosia olleet toiminnallisuuksiltaan ja konepellin alla yllättävän samanlaisia koko kolmenkymmenen vuoden ajan. Ehkä osittain tästä syystä vielä tänäkin päivänä selaimella nähtävä sisältö ja sen mahdollisuudet mielletään edelleenkin vain nettisivuiksi.

Raskaita toiminnallisuuksia vaativiin tehtäviin on nettisivujen rinnalle jo pitkään tehty natiivisovelluksia tai tuttavallisemmin ”äppejä”. Siis niitä mitä ladataan Android-kaupasta tai AppStoresta.

Natiivisovelluksien kehittäminen on tunnetusti työlästä. Ohjelmiston tulee toimia kaikilla laitteilla ja sen tulee päivittyä jatkuvasti samalla kuin laitekanta muuttuu ohjelmistoineen ja näyttökokoineen. Sama ohjelmisto joudutaan koodaamaan kahdella eri kielellä sekä iOS että Android-käyttöjärjestelmille, vaikka loppukäyttäjälle ohjelmistot toimivat täsmälleen samalla tavalla. Sovelluksia on nykyään tuhatmäärin, joten yksittäisen sovelluksen katoaminen sovelluskaupan perukoille on todellinen riski.

Webbiteknologioiden ja natiivisovellusten rinnalle on nousemassa web-sovellukset tai web appit, jotka yhdistävät perinteisen nettiteknologian sekä natiivisovellusten parhaat puolet. Teknologia mullistaa verkkopalvelujen rakentamisen nyt ja tulevaisuudessa.

Best of the both worlds

Web-sovellus on verkkopalvelu, jonka voi myös tallentaa puhelimeensa – ladattava nettisivu. Minkä tahansa verkkosivun, verkkokaupan tai verkkosovelluksen voi rakentaa web-sovellukseksi.

Rakkaalla lapsella on tunnetusti monta nimeä; Web-sovellus, Web-applikaatio, web app tai PWA, eli Progressive Web Application. Lyhyesti kuvattuna web-applikaatiot ovat käytännössä yhdistelmä verkkosivujen ja natiivisovellusten hyviä puolia. Tässä kirjoituksessa terminä käytetään “web-sovellusta”, mutta käytännössä on siis kyse monipuolisista, hyvin toteutetuista nettisivuista.

“Just websites that took all the right vitamins”
– Alex Russell

Web-sovellukseen pääsee käsiksi selaimella aivan kuten mihin tahansa muuhunkin verkkosivuun – täysin laitteesta riippumatta – kunhan laitteellasi on internetselain. Käyttämäsi selain antaa sovellukselle raamit joiden puitteissa sovellus toimii. Eli jos käytät sovellusta puhelimella ja näyttösi on pieni, fonttien koko ja elementtien sijoittelu voi muuttua verrattuna siihen jos käyttäisit sovellusta isommalla ruudulla. Samoin, jos käytät sovellusta työpöytäkoneella eikä sinulla ole web-kameraa, ei sovelluskaan pääse käyttämään kameraa.

Selain siis tarjoaa erinomaisen sovelluskehitysalustan joka toimii laitteesta, käyttöjärjestelmästä ja muusta ohjelmistosta riippumatta. Sovellus toteutetaan vain kerran, jonka jälkeen se toimii kaikilla käyttäjillä.

Mikä parasta, web-sovelluksen voi pienellä vaivalla paketoida natiivisovellukseksi, jolloin sen voi laittaa ladattavaksi App Storeen tai Android-kauppaan.

Haluaisitko puhua nettisivullesi?

Web-sovellukset nykyisellään pystyvät jo hyvin pitkälti samaan kuin natiivisovellukset. Käyttäjä asentaa sovelluksen suoraan verkkosivulta älypuhelimensa työpöydälle, jonka jälkeen palvelu aukeaa yhdellä klikillä kuten muutkin appit. Käyttäjän ei siis tarvitse ladata erillistä sovellusta tai eikä hän tarvitse nopeaa WiFi-yhteyttä. Teknologia mahdollistaa esimerkiksi puhelimen kameran tai mikrofonin käyttämisen – tavallisella webbisivulla!

Kameran ja mikrofonin lisäksi teknologia mahdollistaa muitakin mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Web -sovellukset pääsevät käsiksi laitteen Bluetoothiin, notifikaatioihin, sijaintiin, äänentoistoon, puhelimen asentoon ja ladattuihin tiedostoihin. Palvelun saa jopa ymmärtämään puhetta ja puhumaan takaisin, nykyään myös suomeksi. Jos haluat, voit vaikka tehdä puhelimesta kauko-ohjaimen, jolla ohjataan verkkosivua reaaliajassa. Teknologia kehittyy kovaa vauhtia ja ne toiminnallisuudet, joihin selain- ja web-sovellus ei vielä pysty, ovat mahdollisia lähitulevaisuudessa. 

Sairaan nopee

Web-sovellukset ovat luonteeltaan kevyitä, joka mahdollistaa niiden nopean toiminnan. Käyttäjälle tämä välittyy nopeina latausaikoina (tai jopa latausaikojen puutteena). Nopeudessa voidaan hyödyntää selaimen välimuistia. Jos esimerkiksi käyttäjä saapuu palveluun toistamiseen, laitteen ei tarvitse ladata kaikkia palvelun kuvia uudelleen, joka tekee käytöstä salamannopeaa.

Natiivisovellukseen tottunut tietää, että on tärkeää että sovellus toimii ilman internetyhteyttä. Tämän huomaa etenkin ulkomailla liikkuessa.

Web-sovellus toimii tarvittaessa ilman internetyhteyttä, joten palveluasi voidaan tarvittaessa käyttää myös verkon ulkopuolella.

Milloin valita Web-sovellus?

Web-sovellus on hyvä silloin, kun halutaan tarjota käyttäjälle rikkaampi käyttökokemus kuin tavallisella verkkopalvelulla. Web-sovellus on myös hyvä tapa pitää yhteyttä käyttäjään notifikaatioiden avulla. Kaupankäynti siirtyy verkkoon, joten nykyään verkkokauppa kannattaa rakentaa web-sovellukseksi, koska samalla vaivalla saadaan rakennettua sekä verkkokauppa että verkkokauppasovellus puhelimeen.

Web-sovellusten kohdalla ei ole kyse  suurista investoinneista, vaan normaalin verkkosivuston toteutuksen yhteydessä pienellä lisätyöllä voidaan rakentaa palvelusta paljon rikkaampi.

Web-sovelluksen hyödyt:

  • Erinomainen yhdistettynä verkkokauppoihin: Lähes samalla vaivalla voidaan luoda verkkokauppa sekä älypuhelinsovellus, joka toimii verkkokauppana
  • Mikäli loppukäyttäjä tallentaa sovelluksen puhelimeensa, asiakas voi lähettää tarjouksia ja notifikaatioita verkkopalvelustaan suoraan käyttäjälle
  • Verkkopalveluun saa natiivisovelluksen mahdollistamia toiminnallisuuksia
  • Verkkopalvelu saa näkyvyyttä sovelluskaupoissa. Vaikka aivan tavallisesta verkkosivusta voi tehdä sovelluksen.
  • Sovellusta voidaan hallita vaikka WordPressin hallinnalla, tai millä tahansa muulla sisällönhallintajärjestelmällä
  • Tekniikalla on todella kevyt tehdä sisäisiä palveluita tiedonvälitykseen

Mahdollisia kohteita web-sovelluksille:

  • Verkkokaupat
  • Verkkolehdet
  • Intranetit, ekstranetit ja muut sisäiset palvelut
  • Myyntialustat olemassa oleville asiakkaille
  • Testit ja koulutusalustat

Petteri on redandbluen toinen perustaja ja kokenut suunnittelija.

Petteri Laamo

040 194 4421

Mitä saisi olla?

Tutustu palveluihimme:

Web-sovellukset

Web-sovellukset

Rakkaalla lapsella monta nimeä: web sovellus, web applikaatio, web app tai PWA, eli progressive web application. Lyhyesti kuvattuna web sovellukset ovat yhdistelmä verkkosivujen ja natiivisovellusten hyviä puolia.

Lue lisää
WordPress-sivut

WordPress-sivut

WordPress -julkaisujärjestelmällä palveluiden ylläpito on helppoa ja mukavaa. Palveluista tulee tietoturvallisia, kevyitä ja helposti jatkokehitettäviä. Rakennamme sinulle oman teeman organisaatiosi omista lähtökohdista käsin.

Lue lisää
WooCommerce -verkkokaupat

WooCommerce -verkkokaupat

WooCommerce on maailman suosituin verkkokauppa-alusta, eikä syyttä. Yhdistettynä WordPress-julkaisujärjestemään kokonaisuudesta saadaan joustajva ja helppokäyttöinen digitaalinen kivijalka yrityksellesi.

Lue lisää
Tutkimus ja palvelumuotoilu

Tutkimus ja palvelumuotoilu

Tutkimuksen avulla ymmärrämme paremmin ihmisten toiveita ja tarpeita. Repertuaariimme kuuluvat palvelumuotoilun keskeisimmät työkalut. Teemme lisäksi käyttäjätutkimusta sekä testausta.

Lue lisää

Lisää ajankohtaisia