Suomen evankelis-luterilaisen kirkon verkkopalvelu
Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin 3,6 miljoonaa jäsentä. Vuonna 2023 kirkkoon liittyi yli 20 000 suomalaista. Uusi evankelis-luterilaisen kirkon verkkopalvelu www.evl.fi on toteutettu palvelemaan kirkon jäseniä sekä tuomaan kirkolle uusia, potentiaalisia jäseniä tutustumaan kirkon toimintaan ja sanomaan. Sivustolla on lähes 2,5 miljoonaa istuntoa vuodessa.
Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on kaikkiaan 354 seurakuntaa, joissa työskentelee yhteensä noin 15 800 työntekijää. Hengellisen alan lisäksi kirkko työllistää mm. hallinnon, viestinnän ja kiinteistöhuollon osaajia. Seurakunnat ovat itsenäisiä, ja toimivat kukin yksittäisenä työnantajana. Kirkolla on työntekijöitä myös yhdeksän hiippakuntansa tuomiokapituleissa. Erityisesti kirkon yhteistyökumppaneita ja ammatillisia sidosryhmiä varten toteutettiin multisiten toinen sivusto evl.fi/plus .
Tutustu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon uuteen verkkopalveluun
Lähtökohdat
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon verkkopalvelua varten oli tehty laajaa taustatutkimusta, ja pääsimme aloittamaan konseptointityöt kirkon viestinnän ja North Patrolin toteuttaman määrittelyn pohjalta. Määrittelyn lisäksi projektin lähtökohtina toimivat kirkon toteuttamat käyttäjäkyselyt, strategia, viestintäohjelma ja Millenniaalien kirkko -hanke, jonka tavoitteena on houkutella entistä enemmän millenniaaleja kirkon piiriin.
Laajan ja monitahoisen kokonaisuuden vuoksi konseptointiin käytettiin tavallista enemmän aikaa. Molempien sivustojen sivukartat suunniteltiin pienemmissä tiimeissä, ja pohjana käytettiin analytiikasta saatavaa dataa. Muutenkin sivuston suunnittelussa hyödynnettiin paljon analytiikkadataa ja keskityttiin sivuston käytettävyyteen ja saavutettavuuteen. Sivuston mobiilikäyttäjien osuus oli lähes 60 %, joten myös käytettävyys mobiililaitteilla oli suunnittelun keskiössä.
Verkkopalvelun toteutus
Verkkopalvelun tekninen toteutus alkoi projektissa jo varhaisessa vaiheessa, kun ensimmäiset visuaaliset elementit oli lyöty lukkoon. Tekninen toteutus jatkui ketterästi eteenpäin, ja samalla asiakkaalla oli mahdollisuus päästä testaamaan toteutettuja elementtejä ja toiminnallisuuksia. Tekninen toteutus valmistui keväällä 2023.
AD-kirjautuminen ja yhteystiedot
Sivustolle toteutettiin AD-kirjautuminen. Kirkon sivustojen sisällöntuotanto on hajautettu noin 100 sisällöntuottajalle, joten kirjautuminen sivustolle haluttiin mahdollisimman helpoksi. Lisäksi evl.fi/plus-puolelle haetaan myös yhteystiedot säännöllisesti AD:sta, joten yhteystietojen päivitys riittää yhteen järjestelmään.
Ulkopuolelta haettavat sisällöt verkkopalvelussa
Verkkopalveluihin haetaan entistä enemmän sisältöjä myös muista palveluista ja järjestelmistä. Suomen evankelis-luterilainen kirkko julkaisee tiedotteita ePressi -palvelussa. ePressistä tiedotteet haetaan kirkon verkkopalveluun, jotta manuaaliselta työltä vältytään. Tiedotteita esitetään verkkopalvelussa niille suunnitelluissa nostolohkoissa.
Kirkon sivustolle haetaan sisältöjä myös muista palveluista. Sivustolle tuodaan kirkon sosiaalisen median päivitykset juicer.io:n palvelun avulla. Lisäksi muun muassa kirkon avoimet työpaikat tuodaan Oikotieltä iframe-upotuksella. Päivän sana -lohkon sisällöt tuodaan sivustolle Kirkkovuosikalenterin RSS-feedin avulla.
-
Juho Niemelä
Tuoteomistaja, Kirkkohallitus
“Työskentely redandbluen kanssa on ollut sujuvaa, joustavaa ja innostavaa. Isossa projektissa, jossa on ollut monenlaisia vaiheita, on redandbluen huippuosaava tiimi pystynyt ratkaisemaan teknisesti yllättäviä ja haastavia tilanteita, loppuun asti hiotusta visuaalisesta jäljestä tinkimättä.”
-
Juho Niemelä
Tuoteomistaja, Kirkkohallitus
Muita toiminnallisuuksia
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon verkkopalveluun toteutettiin niin sanottuja supersivuja tai laskeutumissivuja, jotka kokoavat tietyn aiheen asiat yhteen helposti hahmotettavaan muotoon. Kirkko on mukana monissa elämän keskeisissä tapahtumissa, kuten häät, ristiäiset ja hautajaiset, ja sivustolle haluttiin mahdollisuus luoda näyttäviä mutta selkeitä kokonaisuuksia ja koonteja näistä monia ihmisiä koskettavista aiheista. Supersivuille on mahdollista luoda myös sivun sisäinen ankkurinavigointi, jonka avulla siirrytään sivulla tarvittaessa suoraan haluttuun osioon.
Käyttäjän on mahdollista selvittää sivustolla oma seurakuntansa. Tätä varten sivustolla on seurakuntahaku-upotus. Seurakuntahaku on tärkeä myös monessa yhteydessä, ja verkkopalveluun päätettiin toteuttaa tarvittaessa sivulle nostettava, sivun päällä “kelluva” seurakuntahaku-elementti. Klikkaamalla ikoni-elementtiä haku aukeaa. Myös elementin sisällöt on sivukohtaisesti räätälöitävissä, ja näin käyttäjää voidaan kehottaa eri tavoin etsimään oma seurakuntansa, vaikkapa silloin, kun on järjestämässä ristiäisiä tai hakemassa apua vaikeassa tilanteessa.
Tutustu verkkopalveluihin:
Ota yhteyttä