• Jatkuvat palvelut
  • Konseptisuunnittelu
  • UI/UX
  • Verkkosivut ja -palvelut

Metrospektiivi, Metropolia Ammattikorkeakoulun uusi verkkomedia

Metrospektiivi-verkkomedia korvaa aiemmat hajautuneet julkaisukanavat ja tarjoaa luontevan tavan tutustua Metropolia Ammattikorkeakoulun monipuolisiin sisältöihin yhdessä paikassa.

Metropolian uusi verkkomedia Metrospektiivi tukee korkeakouluosaamisen näkyvyyttä

Metropolia on pääkaupunkiseudulla toimiva kansainvälinen ja monialainen ammattikorkeakoulu. Metropolia muodostaa yli 18 000 opiskelijan ja yli 1 000 asiantuntijan yhteisön, jossa erilaiset ihmiset ja maailmat kohtaavat. Metropolia toteuttaa korkeatasoista tutkimusta ja kehitystyötä, joiden näkyväksi tekemiseen tarvittiin uusi, nykyaikainen verkkomedia.

Metrospektiivi on verkkomedia, jossa julkaistaan ammattikorkeakoulun asiantuntijoiden ja opiskelijoiden artikkeleita sekä audiovisuaalisia sisältöjä kuten podcasteja. Verkkomedia korvaa aiemmat hajautuneet julkaisukanavat ja tarjoaa näin lukijoille, kuulijoille ja katsojille luontevan tavan tutustua Metropolian monipuolisiin sisältöihin yhdessä paikassa.

Metrospektiivi-verkkomedia julkaistiin tammikuussa 2025 testaus- ja hyväksyntäprosessin jälkeen. Ennen julkaisua sivustolle tehtiin kolmannen osapuolen saavutettavuusauditointi, jonka lopputuloksena havaitut puutteet korjattiin ennen lopullisen sivuston julkaisua.

Tutustu uuteen Metropolia Ammattikorkeakoulun Metrospektiivi-verkkopalveluun

metrospektiivi.metropolia.fi

Hajautuneista julkaisukanavista yhtenäiseen verkkomediaan – tavoitteet projektille

Lähtökohtana uudistukselle oli Metropolian tarve tehostaa julkaisutoimintaansa. Metropolian julkaisutoiminnan tavoitteena on tukea tutkimus- ja kehitystyötä ja opetusta sekä tuottaa ja levittää ammattikorkeakoulun toiminnan yhteydessä syntynyttä tietoa ja osaamista sekä ammattiyleisöille että yleisesti kaikille aiheista kiinnostuneille.

Aiemmin Metropolian artikkelit ja audiovisuaaliset julkaisut olivat hajautuneet itsenäisiin julkaisukanaviin, mikä vaikeutti julkaisutoiminnan avoimuuden, saavutettavuuden ja vaikuttavuuden kehittämistä. 

Uudistuksen päätavoitteita olivat:

  • Selkiyttää artikkeli- ja av-sisältöjen julkaisuprosesseja ja tukitoimintoja
  • Luoda keskitetty, käyttäjäystävällinen julkaisualusta
  • Parantaa korkeakoulun julkaisutoiminnan vaikuttavuutta
  • Vahvistaa Metropolia Ammattikorkeakoulun asiantuntijuuden ja TKI-toiminnan näkyvyyttä

Vaatimusmäärittelyn pohjalta räätälöityyn konseptiin

Projekti käynnistyi vaatimusmäärittelyn tarkennuksella. Projektin alkuvaiheessa Metropolian projektitiimi ja redandblue tekivät tarvittavat tarkennukset konseptiin, jonka lopputuloksena tarkennettiin yksityiskohtia ja luotiin sivuston tekninen arkkitehtuuri.

Konseptin tarkennuksessa

  • Täsmennettiin verkkomedian sisältörakenne ja sisältötyypit
  • Luotiin sivukartta ja tarkennettiin navigaation vaatimuksia
  • Määriteltiin tarvittavat sivupohjat ja niiden sisältöelementit
  • Suunniteltiin sisällönhallintajärjestelmän käyttäjäroolit ja käyttöoikeuksiin tarvittavat tasot
  • Kartoitettiin ja tarkennettiin tarvittavat tiedot integraatioiden toteuttamiseksi ja muut tekniset reunaehdot palveluun

Määrittelyvaiheessa pidettiin säännöllisiä tapaamisia, jotta molemmille osapuolille syntyi yhteinen käsitys toteutettavan verkkopalveluratkaisun sisällöstä. Konseptin tarkennuksessa huomioitiin erityisesti käyttäjäkokemus sekä sisällöntuottajien että lukijoiden näkökulmasta. Verkkomedian tuli palvella sekä sisäisiä että ulkoisia käyttäjiään sujuvasti sekä olla sisällönsyöttäjille helposti käytettävä.

Käyttäjäystävällinen ja saavutettava verkkopalvelu

Suunnitteluvaiheessa keskityttiin luomaan käyttöliittymä, joka tukee tiedon löydettävyyttä ja tekee julkaisujen selailusta miellyttävää lukijalle. Metropolian brändi-ilmeen pohjalta suunniteltiin verkkomedialle tunnistettava mutta persoonallinen ilme. 

Suunnittelutyössä painotettiin erityisesti käyttäjäpolkujen sujuvuutta ja pyrittiin varmistamaan, että visuaalinen ilme tukee sivuston rakennetta ja erottelee Metrospektiivi Popin ja Metrospektiivi Pron sisällöt toisistaan myös visuaalisesti.

Suunnittelussa huomioitiin erityisesti

  • Typografia, joka tukee luettavuutta
  • Responsiivisen, kaikilla päätelaitteilla toimivan sivustorakenteen suunnittelu
  • Selkeä navigaatio ja käyttöliittymäratkaisut
  • Visuaalisesti erottuvat sivupohjat eri julkaisutyypeille
  • Saavutettavat väri- ja kontrastivalinnat

WordPressin vahvuudet käyttöön räätälöidyllä toteutuksella

Toteutimme verkkosivuston WordPress-alustalle hyödyntäen sen vahvuuksia julkaisualustana. Toteutuksessa kiinnitettiin erityistä huomiota verkkopalvelun suorituskykyyn ja sivuston saavutettavuuteen, jotka varmistavat miellyttävän käyttökokemuksen ja energiatehokkaan lopputuloksen.

Ratkaisussa huomioitiin erityisesti

  • Upotukset

    YouTube- ja SoundCloud-upotukset audiovisuaaliselle sisällölle, jotka mahdollistavat podcastien ja videoiden saumattoman käytön osana verkkomediaa.

  • URN-tunnisteet ja ISSN-tunnukset

    Metrospektiivi Popin ja Metrospektiivi Pron ryhmittely erillisiksi verkkolehdiksi omilla ISSN-tunnuksillaan sekä URN-tunnisteiden generointi.

  • Sisältöjen jaottelu

    Sisältöjen jaottelu aihe- ja teema-alueittain.

  • Kieliversiot

    Kaksikielisyys (suomi / englanti).

  • Sisällön hallinta

    Helposti käytettävä Gutenberg-lohkoeditori, joka mahdollistaa monipuolisen sisällöntuotannon ja sisältölohkojen järjestämisen kulloisenkin tarpeen mukaan.

  • Sivustohaku

    Monipuoliset hakutoiminnot ja sisältöjen suodatusmahdollisuudet.

  • Mediakirjaston kansiointi

    Mediakirjaston helpotettu hallinta kuville ja audiovisuaaliselle sisällölle.

  • Saavutettavuus

    WCAG 2.2 AA -saavutettavuusvaatimusten teknisten osuuksien täyttäminen.

  • Entra ID -kirjautuminen

    Microsoft Entra ID -integraatio sisällöntuottajien kirjautumisen helpottamiseksi.

Integraatiot osana verkkojulkaisualustaa

Verkkomedian toimivuuden kannalta keskeisiä olivat integraatiot Metropolian Microsoft-järjestelmään sekä ulkoisiin palveluihin:

  • URN-tunnisteiden generaattorin integraatio Kansalliskirjaston palveluun, mikä mahdollistaa pysyvät verkko-osoitteet yksittäisille sisällöille.
  • Microsoft Entra ID -integraation toteuttaminen kirjautumisen yhteyteen, joka mahdollistaa Metropolian henkilökunnan luontevan sekä tietoturvallisen pääsyn järjestelmään.
  • Analytiikkapalvelun integraatio käyttäjädatan keräämiseen sivuston jatkokehitystä varten.

Räätälöidyt integraatiot tehostavat julkaisuprosessia ja poistavat manuaalisen työn tarvetta, mikä vapauttaa resursseja sisällöntuotantoon. Ratkaisussa kiinnitettiin erityistä huomiota myös tietoturvaan ja palvelinympäristön luotettavuuteen. Kaikki tiedon käsittely tapahtuu EU/ETA-alueen sisällä tietosuojalainsäädännön mukaisesti.

Jatkuva kehitys ja kumppanuus takaavat sujuvuuden myös tulevaisuudessa

Yhteistyö Metropolian Hankeviestintä- ja julkaisupalvelut -tiimin kanssa jatkuu myös verkkopalvelun julkaisun jälkeen. Redandblue tarjoaa tuki-, sovellusylläpito- ja jatkokehityspalveluja, jotka mahdollistavat verkkomedian jatkuvan kehittymisen.

Redandblue toimii ensisijaisena kontaktipisteenä kaikissa verkkomedian tekniseen julkaisuun tai ylläpitoon liittyvissä kysymyksissä. Kumppanuuden tavoitteena on varmistaa, että Metrospektiivi vastaa myös tulevaisuudessa Metropolian julkaisutoiminnan tarpeisiin.

  • Hankeviestintä- ja julkaisupalvelut -tiimi

    Metropolia Ammattikorkeakoulu

Yhteistyö redandbluen kanssa oli sujuvaa. Sivuston saavutettavuus ja suorituskyky ekologisen vastuullisuuden näkökulmasta olivat palveluntarjoajan valinnassa Metropolialle merkittävä tekijä. Olemme tyytyväisiä lopputulokseen visuaalisen suunnittelun ja teknisen toteutuksen osalta.

  • Hankeviestintä- ja julkaisupalvelut -tiimi

    Metropolia Ammattikorkeakoulu

Aloitetaanko verkkopalvelun suunnittelu?

Ota yhteyttä, niin jutellaan tarkemmin

Petri Siltala

Petri Siltala

Director, Sales & Finance

Yhteydenottolomake (Verkkopalvelut)

Verkkopalvelut-palvelusivun lomake

Nimi(Pakollinen)
Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi
Voit jättää halutessasi puhelinnumeron yllä olevaan kenttään.
Kirjoita lyhyt viesti (vapaaehtoinen). Viestisi pohjalta pääsemme nopeammin jatkamaan juttua kanssasi.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.