• Integraatio
 • Konseptisuunnittelu
 • UI/UX
 • Verkkosivut ja -palvelut

Vuoden huiput verkkosovellus

Grafian järjestämä Vuoden Huiput on Suomen merkittävin luovan suunnittelun kilpailu, joka on suunnittelijoiden itsensä vuonna 1980 perustama. Tapahtumakokonaisuuteen kuuluu kilpailu, festivaali, palkintogaala, palkittuja töitä esittelevä näyttely sekä vuosikirja. Kilpailussa on 15 sarjaa luovan suunnittelun eri osa-alueilta.

Lähtökohdat

Vuoden huippujen verkkosivut olivat palvelleet grafialaisia jo 10 vuotta, ja niille kaivattiin uudistusta. Redandblue lähti uudistamaan sivustoa Grafia.fi-verkkopalvelu-uudistuksen yhteydessä, mutta kuitenkin omana palvelunaan. Sivustot käyttävät osittain yhteneviä Gutenberg-lohkoja ja ulkoasuelementtejä.

Tutustu Vuoden huiput -palveluun

vuodenhuiput.fi

Suunnittelu ja tuotanto: redandblue
Asiakas: Grafia ry

Konseptointi ja suunnittelu

Projektin alussa järjestettiin useampi konseptointityöpaja, joissa käytiin läpi kohderyhmät, tavoitteet, tekniset reunaehdot sekä erityisesti tuomarointiin liittyvä palvelupolku tuomarin, ylityomarin, Grafian adminin sekä järjestelmän toimintojen osalta.

Lisäksi kartoitettiin kilpailuun osallistuvan freelancerin, Nuoren luovan tai yrityksen käyttäjäpolku. Monimutkaiset ja vaiheikkaat polut saatiin kirjattua tekniseksi vaatimusmäärittelyksi, joiden pohjalta tehtiin palvelun tekninen arkkitehtuuri ja tekninen suunnitelma.

Sivuston suunnitteluvaiheessa tehtiin käyttöliittymä- ja visuaalisen suunnittelun prototyypit sekä desktop- että mobiiliversioista.

 • Julia Valanne

  Tuottaja, Vuoden Huiput & Huiput Creative Festival

 • Katri Soramäki

  Toiminnanjohtaja, Grafia ry

”Kuten Grafian omat verkkosivut, oli vuodenhuiput.fi -sivustokin melko vanha ja päivityksen tarpeessa. Tavoitteena oli sivuston käytön helppous sekä osittainen automatisointi niin hallinnoinnin kuin työn ilmoittajankin osalta. 
Sivuston konepellin alla on paljon toimintoja, joita tavallinen verkkosivuvierailija ei huomaa. Ilmoitetut työt siirtyvät kilpailun eri vaiheiden kautta tuomaroinnista shortlistalle sekä Vuoden Huiput -arkistoon. Prosessin aikana kertynyttä kilpailutyökohtaista tietoa käytetään myös vuosikirjan tekemiseen. Tämän lisäksi järjestelmään sisältyy erilaisia käyttäjäryhmiä, joilla kullakin on oma näkymänsä kilpailutöihin. Verkkosivujen tarpeet olivat laajat ja vaaditut ominaisuudet moniulotteiset, eivätkä varmastikaan helpoimmasta päästä.
Redandbluen kanssa työskentely on ollut todella vaivatonta sivuston haastavuudesta huolimatta. He tekivät monimutkaisistakin asioista helposti lähestyttäviä ja olivat aina valmiit auttamaan pienissäkin epäselvyyksissä. Redandbluen sujuva työprosessi auttoi meitä miettimään tarvittavia ominaisuuksia vielä kerran ja löytämään uusia parempia tapoja tehdä asioita. Prosessi eteni aikataulussaan erinomaisesti ja Redandbluen kanssa kaikki on ollut todella sujuvaa. Kiitos Redandbluen loistavalle tiimille, olemme olleet todella tyytyväisiä!”

 • Julia Valanne

  Tuottaja, Vuoden Huiput & Huiput Creative Festival

 • Katri Soramäki

  Toiminnanjohtaja, Grafia ry

Tekniset ominaisuudet

Vuosittain järjestettävä tapahtuma tähtää suunnittelun tason nostamiseen, luovuuden ja omaperäisyyden voimistamiseen ja suunnittelijoiden ammattitaidon kehittämiseen. Vuoden huiput -sivusto toimii markkinointi-, viestintä- ja palkittujen töiden arkistointipalveluna kilpailulle. Palvelun kautta ilmoitetaan kilpailuun osallistuvat työt, maksetaan ilmoittautumiset sekä tuomaroidaan kunkin vuoden tuomarien toimesta ensimmäisen vaiheen kilpailutyöt.

Osana ilmoittautumista toimii töiden maksaminen erilaisilla maksuvaihtoehdoilla sekä laskulla joko yksittäisenä työnä tai ryhmälaskuna, joka kasaa yhteen useamman ilmoitetun työn kustannukset.

Sivuston suunnittelussa vuodenhuiput.fi julkinen puoli on suppeampi kokonaisuus, joka hyödyntää WordPressin kustomoituja Gutenberg-lohkoja. Sisällöissä on tietoa sivuston kategorioista, tuomareista ja aikatauluista.

Teemaa suunniteltaessa on otettu huomioon kilpailun vuosittain vaihtuva ulkoasu, jota voidaan julkaisujärjestelmän kautta päivittää asiakkaan toimesta ilman teknisen toimittajan apua.

Sivustolle migroitiin uudistuksen yhteydessä valtava arkisto kilpailussa palkittuja töitä, joita voi nykyään suodattaa ja selata nimen, vuoden ja palkinnon tyypin avulla vuoden 1980 palkinnoista asti.

Kirjautuminen palveluun tapahtuu ”Grafia-tunnuksilla”, jotka ovat yhtenäiset sekä Grafia.fi-verkkopalvelussa että Vuoden huiput -palvelussa. Käyttäjät ovat Grafian jäseniä, joiden tiedot tuodaan integraation avulla Gruppo-jäsenrekisteripalvelusta ajantasaisesti jäsenmuutosten osalta. Jäseneksiliittymisprosessi uudistettiin samalla Grafia.fi-sivuston uudistuksen kanssa.

Tuomarointiprosessi

Merkittävänä muutoksessa koko kilpailun historiaan, koko tuomarointiprosessi uudistettiin. Vuonna 2024 esituomaroinnit tapahtuvat kokonaan kirjautumisen takana saman sivuston hallinnan puolella. Automatisoitu prosessi säästää merkittävästi Grafian työntekijöiden työaikaa jatkossa.

Kirjautuneen käyttäjän näkymiin toteutettiin räätälöidyt käyttöliittymät kilpailutöiden ilmoittautumisten hallintaan sekä tuomarointiin liittyen. Käyttöliittymä on dynaaminen ja toteutettu Vue.js javascript-kirjastolla. Erityistä huomiota kiinnitettiin käyttöliittymäelementtien saavutettavuuteen. Data liikkuu WordPressin tietokannan ja käyttöliittymän välillä räätälöityjen REST-rajapintojen kautta. Näiden toteutuksessa huomioitiin tietoturva ja tietosuoja rajaamalla rajapintojen käyttöoikeudet tarkasti. Kokonaisuuteen kuuluu myös räätälöity WooCommerce asennus, jota hyödynnettiin kassa-sivun, maksurajapintojen ja tilausvahvistusten osalta.

Testausvaiheessa tuomarointiprosessia simuloitiin asiakkaan kanssa yhteisessä testaustyöpajassa, jossa käytiin läpi kaikkien roolien palvelupolut sovelluksessa.

Julkaisujärjestelmän osalta asiakas voi rakentaa jokaisen vuoden erikseen itsenäisesti, ja päivittää sivuston valikkoja ja sisältöjä haluamallaan tavalla. Sivusto on AA-tason saavutettava.

Tulokset

Julkaisusta seuraavat 2 kuukautta verrattuna edelliseen ajanjaksoon

Kävijöiden määrä noussut 92,2%
Uusien kävijöiden määrä noussut 90,6%
Orgaanisen haun kautta tullut liikenne noussut 190,3%

Tutustu verkkopalveluihin:

Ota yhteyttä

Petri Siltala

Director, Sales & Finance

Puhelin: 041 506 2462