B2B-verkkokauppa ja sen hyödyt yritykselle vuonna 2024

 • Uutiset

Myynti menee koko ajan enemmän ja enemmän verkkoon, mitä on osaltaan ollut vauhdittamassa koronavirus ja sen tuomat muutokset ostokäyttäytymiseen. Digitaalista kaupankäyntiä tehdään myös B2B-puolella yhä enemmän johtuen sekin osittain pandemian seurauksista, mutta myös teknologian kehittymisestä ja uusista mahdollisuuksista. Kuten Gartnerin tutkimuksessa on todettu, asiakkaiden mieltymykset siirtyvät tasaisesti henkilökohtaisesta myyntivuorovaikutuksesta digitaalisiin kanaviin eli fyysisiä tapaamisia järjestetään yhä harvemmin ja ostotoimenpiteet tehdään digitaalisesti. Miten B2B-verkkokauppa voi vastata tähän muutokseen, ja mitä hyötyjä voit saavuttaa hyvin toimivalla B2B-verkkokaupalla? Siihen saat vastauksia tästä artikkelista. Hyppää suoraan hyötyjen listaukseen.

B2B-verkkokaupan top 10 hyödyt -artikkelin kuvituskuva

Mikä on B2B-verkkokauppa?

B2B-verkkokaupan on tarkoitus vauhdittaa ja helpottaa kahden yrityksen välistä kaupankäyntiä. Joskus B2B-verkkokauppaa kutsutaan tilausjärjestelmäksi, mutta yksinkertaisimmillaan B2B-verkkokauppa tarkoittaa, että yritys ostaa toiselta tuotteita tai palveluita verkkosivuston kautta.

Paytrail on listannut sivullaan yleisimpiä B2B-verkkokaupan ominaisuuksia:

 • Asiakaskohtainen hinnoittelu
 • Usean ostoskorin hallinta
 • Toimitusten ajoittaminen
 • Tilausten toistaminen
 • Käyttäjätunnusten hallinta

B2B-verkkokauppa integroidaan hyvin usein toiminnan tehostamisen vuoksi eri taustajärjestelmiin ja esimerkiksi toiminnanohjausjärjestelmään integroiminen mahdollistaa parhaimmillaan tehtävien, kuten tilausten käsittelyn, laskutuksen ja varastonhallinnan, automatisoinnin.

Mielestäni hyvin toimiva verkkokauppa B2B-liiketoiminnassa on nykyaikaa sekä parantaa asiakaspalvelua ja asiakastyytyväisyyttä, joten asiakkaiden sitoutuminen kasvaa ja he pysyvät uskollisina pidempään. Alla listaan ja kuvaan hieman tarkemmin B2B-verkkokaupan suurimpia hyötyjä.

B2B-verkkokaupan top 10 hyödyt yrityksellesi

B2B-verkkokauppa sopii hyvin suunniteltuna ja toteutettuna sekä palveluiden että tuotteiden myyntiin erinomaisesti. Seuraavassa listaan kymmenen parasta hyötyä, mitä B2B-verkkokaupalla voit saavuttaa:

 1. Laajempi asiakaskunta: B2B-verkkokaupan avulla yrityksesi voi tavoittaa asiakkaita ympäri maailmaa. Verkkokauppa mahdollistaa laajemman asiakaskunnan tavoittamisen kuin perinteiset myyntikanavat.
 2. Auki 24/7: Verkkokauppasi on auki ympäri vuorokauden, joten asiakkaat voivat tehdä tilauksia silloin, kun heille sopii parhaiten. Tämä lisää myyntimahdollisuuksia ja asiakastyytyväisyyttä.
 3. Parempi asiakaskokemus: B2B-verkkokaupassa asiakkaat voivat selata tuotteita, tarkastella tietoja ja tehdä tilauksia helposti omalta tietokoneeltaan tai mobiililaitteeltaan. Tämä parantaa asiakaskokemusta ja helpottaa kauppojen tekemistä.
 4. Tehokkaampi tilausprosessi: Verkkokauppa automatisoi tilausprosessin, mikä säästää aikaa sekä yritykseltä että asiakkailta. Tilaukset voidaan käsitellä nopeammin ja virheet vähenevät.
 5. Tarkempi analytiikka: B2B-verkkokaupassa on mahdollista kerätä tarkkaa dataa asiakkaiden käyttäytymisestä ja ostotottumuksista. Tämä tieto auttaa yritystäsi ymmärtämään paremmin asiakkaitasi ja kehittämään myyntiäsi.
 6. Kustannustehokkuus: Verkkokauppa voi säästää kustannuksia esimerkiksi perinteisiin myyntikanaviin verrattuna. Vähemmän manuaalista työtä ja pienempi tarve fyysisille myymälöille voi tuoda säästöjä yritykselle.
 7. Helppo tuotehallinta: B2B-verkkokaupassa tuotteiden päivittäminen ja hallinta on sujuvaa. Uusien tuotteiden lisääminen ja vanhojen poistaminen onnistuvat vaivattomasti.
 8. Personointimahdollisuudet: Verkkokaupassa on mahdollista tarjota personoitua sisältöä ja suosituksia asiakkaille heidän aiempien ostojensa perusteella. Tämä voi kasvattaa asiakasuskollisuutta.
 9. Kilpailukykyinen etu: Jos kilpailijat eivät vielä tarjoa B2B-verkkokauppaa, sen käyttöönotto voi antaa yritykselle merkittävän kilpailuedun markkinoilla.
 10. Joustavuus ja skaalautuvuus: Verkkokauppa mahdollistaa joustavan toiminnan, sillä sen skaalautuvuus on suuri. Uusien ominaisuuksien ja toimintojen lisääminen on helpompaa, kun yrityksen tarpeet kasvavat.

Kuten ylläolevat B2B-verkkokaupan top 10 hyödyt osoittavat, B2B-verkkokauppa voi olla tehokas ja kannattava tapa laajentaa yrityksesi toimintaa sekä parantaa asiakaspalvelua ja -kokemusta.

Jos yritykselläsi ei ole vielä B2B-verkkokauppaa, eivätkä asiakkaasi voi tehdä ostoja verkkosivuston kautta, suosittelen aloittamaan vaikkapa yhden palvelun tai tuotteen verkkokaupan pilotoinnilla.

Aloita B2B-verkkokaupan suunnittelu

Redandbluen kanssa voit aloittaa matalalla kynnyksellä B2B-verkkokaupan suunnittelun ja pilotoinnin vaikkapa Design Sprintin keinoin. Lähetäthän viestiä alla olevalla lomakkeella, niin keskustellaan B2B-verkkokaupasta tarkemmin.

Lue myös redandbluen Reetan artikkeli B2B-verkkokaupasta vuodelta 2020.