Verkkosivuston suorituskyky ja sen vaikutukset hakukonenäkyvyyteen
Verkkosivuston suorituskyky on vain yksi parista sadasta tekijästä, jotka vaikuttavat sivustosi hakukonenäkyvyyteen, mikä on pieni tämän artikkelin ja aiheen merkitystä latistava tekijä. Verkkosivuston huonolla suorituskyvyllä voi olla kuitenkin kauaskantoiset vaikutukset, kun loppukäyttäjät eivät viihdy sivustolla, minkä myötä myös hakukonenäkyvyys kärsii. Suorituskykyyn kannattaa siis kiinnittää huomiota myös palvelun ekologisuuden kannalta. Miten sitten verkkosivuston suorituskykyä mitataan ja mitkä mittarit ovat erityisen tärkeitä siinä? Otan tässä artikkelissa käsittelyyn Googlen pari vuotta sitten julkaiseman Core Web Vitals -mittariston ja muutamat työkalut, joilla suorituskykyä on helppo mitata.
Verkkosivuston suorituskyky Core Web Vitals -mittareilla mitattuna
Jos mitataan verkkosivuston suorituskykyä Core Web Vitals -mittareilla, suorituskykyä arvioidaan kolmesta eri näkökulmasta:
- Largest Contentful Paint (LCP) mittaa sivuston latausnopeutta eli aikaa, jossa suurin osa sivustosta on latautunut käyttäjälle. Hyvän käyttökokemuksen takaamiseksi latausnopeuden olisi oltava alle 2,5 sekuntia.
- First Input Delay (FID) mittaa verkkosivuston interaktiivisuutta eli niin sanottua reaktionopeutta käyttäjän tekemiin klikkauksiin. Tässä olisi hyvä pyrkiä alle 100 millisekunnin interaktion nopeuteen, jotta käyttäjä ei turhaudu hitauteen.
- Cumulative Layout Shift (CLS) mittaa niin sanottua visuaalista vakautta eli onko sivulla liikkuvia elementtejä ja kuinka paljon. Tämä mittari ei ole siis aikaperusteinen, vaan mittaa käyttökokemusta häiritsevien liikkuvien elementtien määrää ja pisteyttää ne. Hyvä arvo tälle on alle 0,1pt.
En ala näitä mittareita tässä artikkelissa avaamaan yksityiskohtaisemmin, vaan suosittelen tutustumaan niihin esimerkiksi Googlen Support-sivulla . Joka tapauksessa nämä ovat hyviä mittareita määrittämään verkkosivuston suorituskykyä ja sen myötä käyttökokemusta, joka on tietenkin sitä parempi mitä paremmat tulokset mittaus sivustollesi antaa.
Verkkosivuston suorituskyvyn vaikutukset Google-näkyvyyteen
Muutamankin lähteen perusteella verkkosivuston saamat hyvät arvot Core Web Vitals -mittauksella voivat tuoda asteittaista parannusta sivuston hakukonenäkyvyyteen. Kuten DeBugBear on artikkelissaan maininnut , Google on ilmoittanut suorituskyvyn olevan yksi hakukonenäkyvyyteen vaikuttava tekijä. Erityisesti silloin, jos sivustosi suorituskyky on huono tällä hetkellä, sen parantaminen voi nostaa sivustosi hakukonenäkyvyyttä asteittain. Kun sivustosi saavuttaa Core Web Vitals -mittareilla mitattuna hyvät arvot, hakukonenäkyvyys ei todennäköisesti voi enää merkittävästi parantua suorituskykyä edelleen optimoimalla.
Kuten artikkelin alussa mainitsin, suorituskyky on yksi monista hakukonenäkyvyyteen vaikuttavista tekijöistä. Tärkein tekijöistä on tietenkin laadukas sisältö. Voimme auttaa sekä sivuston suorituskyvyn että sisältöjen optimoinnissa, joten ota yhteyttä, niin tutkitaan tilannettasi tarkemmin.
Helpot verkkosivuston suorituskyvyn mittaustyökalut
Mikäli sinua kiinnostaa selvittää itse verkkosivustosi suorituskykyä, ota käyttöön vaikkapa alla listatut, helpot työkalut:
Muutamia palvelun ekologisuudesta osviittaa antavia työkaluja, joiden antamiin tuloksiin kannattaa suhtautua pienellä varauksella:
WordPress-sivuston suorituskyvyn optimointi
Redandblue tarjoaa WordPress-sivuston suorituskyvyn optimointiin helposti ostettavia palvelupaketteja, joten ethän epäröi kysyä apua meiltä. Voimme tehdä pika-analyysin sivuston suorituskyvystä ilmaiseksi, joten ole matalalla kynnyksellä yhteydessä alla olevan lomakkeen kautta.
Referenssi suorituskykyisestä verkkosivustosta: journalistiliitto.fi
Vuonna 2024 julkaistu Journalistiliiton uuden verkkosivuston etusivu saa Pagespeed-työkalulla mitattuna seuraavat arvosanat:
Desktop
- Suorituskyky 100
- Saavutetavuus 100
- Parhaat käytännöt 100
- Hakukoneoptimointi 100
Mobiili
- Suorituskyky 92
- Saavutetavuus 100
- Parhaat käytännöt 100
- Hakukoneoptimointi 100
Voidaan sanoa, että tulokset ovat erinomaisella tasolla. Suorituskyky on yksi tärkeä tekijä myös verkkosivuston ekologisuuden näkökulmasta. Tutustu myös muutamaan ekologisuutta mittaavan työkalun antamaan testitulokseen Journalistiliiton sivustosta: